Κέικ Πορτοκαλιού με Σιρόπι και Σοκολάτα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
- 175 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 175 γρ. ζάχαρη άχνη
- 175 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 5 κ.σ. γάλα
- 2 μέτρια αυγά
- Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- Χυμό από δύο πορτοκάλια
- 170 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.γ. μέλι
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα κέικ με διάμετρο 17cm ή ένα στρογγυλό ταψί με την ίδια διάμετρο.
- Στο μπολ του μίξερ βάλτε όλα τα υλικά ξεκινώντας από τα στερεά και συνεχίζοντας με τα υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίξτε το μίγμα στην φόρμα και ψήστε μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή, περίπου 40 λεπτά.
- Περίπου πέντε λεπτά πριν γίνει το κέικ, βάλτε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό των πορτοκαλιών σε μια μικρή κατσαρόλα βράστε.
- Όταν αρχίσει να βράζει βγάλτε το από τη φωτιά και βάλτε το στην άκρη.
- Βγάλτε από το φούρνο το κέικ και τρυπήστε το με μια οδοντογλυφίδα ή ένα σουβλάκι.
- Σιγά-σιγά ρίξτε το σιρόπι και αφήστε το κέικ να μείνει μέσα στη φόρμα έως ότου είναι σχεδόν κρύο περίπου 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ και ενώ το κέικ κρυώνει λιώστε τη σοκολάτα μαζί με το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων ως εξής:
- Σπάστε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε το μέλι σε ένα γυάλινο μπολ.
- Βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρέστε, ανακατέψτε και τοποθετήστε το πίσω για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
- Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα σαν λάβα και να μην είναι πολύ αραιή ώστε να την απλώσετε στην τούρτα χωρίς να στάζει.
- Απλώστε τη σοκολάτα στο κέικ καλύπτοντάς το ολόκληρο και είτε σερβίρετε αμέσως ή μπορείτε να περιμένετε μέχρι η σοκολάτα να σταθεροποιηθεί.
- Σε όλες τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά νόστιμο!
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/how-a-simple-orange-cake-is-transformed-to-an-extravaganza/
3.2.2124