Ψωμί με Προζύμι
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
- 227 γρ. προζύμι
- 340 γρ. νερό χλιαρό
- 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 14 γρ. ζάχαρη
- 2½ κ.γ. αλάτι
- 602 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε όλα τα συστατικά με το γάντζο για να σχηματίσουν μια μαλακή ζύμη.
- Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, σε ένα καλυμμένο μπολ, έως ότου αυτή διπλασιάστει σε μέγεθος, περίπου 90 λεπτά.
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μπάλες.
- Πλάστε την ζύμη σε δύο φραντζόλες οβάλ.
- Τοποθετήστε τα καρβέλια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
- Καλύψτε τα και αφήστε να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα.
- Προς το τέλος του φουσκώματος, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C .
- Ψεκάστε τις φραντζόλες με χλιαρό νερό.
- Κάντε δύο καθέτες αρκετά βαθιές, διαγώνιες χαρακιές σε κάθε μία.
- Ψήστε τα ψωμιά για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.
- Βγάλτε από το φούρνο, και αφήστε τα σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Συνταγή προσαρμογή από το King Arthur
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/sourdough-crusty-bread/
3.2.2124