Πεινιρλί με Κιμά
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 206 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 206 γρ. σιμιγδάλι
  • 1 κ.γ. μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 255 με 283 γρ. χλιαρό νερό
  • Για τον Κιμά
  • 500 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. χυμό ντομάτας
  • ¼ φλ. κρασί
  • ½ κ.γ. από το καθένα από τα ακόλουθα: μοσχοκάρυδο, κανέλα, πάπρικα, κύμινο, τσίλι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό ανά πεινιρλί
  • Βούτυρο για το άλειμμα και για να βάλουμε πάνω από τον κιμά όταν τα πεινιρλί είναι έτοιμα
Instructions/ Εκτέλεση
Για τον Κιμά
  1. Σε μία κατσαρόλα προσθέστε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια/δυνατή φωτιά για δύο λεπτά περίπου.
  2. Προσθέστε τον κιμά και σωτάρετε για ακόμη τρία λεπτά.
  3. Ρίξτε το κρασί και σωτάρετε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το κρασί.
  4. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και βράστε για 40 λεπτά.
  6. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη να κρυώσει.
Για τη Ζύμη
  1. Έβαλα όλα τα υλικά για τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή στον κύκλο για τη ζύμη και άφησα αυτόν να κάνει όλη τη δουλειά.
  2. Όταν τελειώσει παίρνουμε τη μισή ποσότητα από τη ζύμη και βάζουμε το υπόλοιπο μισό στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
  3. Με το υπόλοιπο μισό έκανα τέσσερα πεινιρλί.
  4. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή κάντε τα εξής:
  5. Στο μίξερ σας βάλτε όλα τα υλικά και χτυπήστε με τον γάτζο μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και απαλή γύρω του.
  6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200˚C.
  7. Τη μισή ζύμη που θα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τη να φουσκώσει για 45 λεπτά και στη συνέχεια διαιρέστε τη σε τέσσερα μπαλάκια και φτιάξτε με αυτά τέσσερις οβάλ λεπτούς δίσκους.
  8. Στο κέντρο του καθενός βάλτε περίπου 3 με 4 κουταλιές κιμά.
  9. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κασέρι τριμμένο αλλά αυτό είναι εντελώς προαιρετικό.
  10. Ξεκινήστε από τις άκρες, και κλείστε τα και σφραγίστε τα ακριβώς όπως στις φωτογραφίες.
  11. Αλλείψτε με λίγο βούτυρο τη ζύμη.
  12. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι έτοιμη και χρυσή.
  13. Βγάλτε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι του βουτύρου και βάλτε το πάνω στον κιμά μαζί με ένα αυγό μάτι.
  14. Σερβίρετε ενώ είναι ζεστά.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη προσαρμογή από το King Arthur Flour
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/paynirli-with-ground-beef/