Φαλάφελ σε Αραβική Πίτα με Χούμους
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Μέσης Ανατολής
- 250 γρ. ξερά ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό (περίπου ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από ένα μικρό λεμόνι
- 1 ½ κ.γ. τριμμένο κύμινο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. ξερά ρεβίθια
- 3 κ.σ. ταχίνι
- Χυμό ενός λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- ¼ κ.γ. κύμινο
- 5 μεγάλες αραβικές πίτες
- Αγγούρι, κομμένο σε μπαστουνάκια
- Ντομάτα, κομμένη σε φέτες
- Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Το προηγούμενο βράδυ βάλτε τα ρεβίθια σε δύο διαφορετικά μπολ και προσθέστε νερό για να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα ξεκινάμε κάνοντας το χούμους.
- Στραγγίστε τα ρεβίθια για το χούμους και τοποθετήστε τα σε μια χύτρα ή σε μια συμβατική βαθιά κατσαρόλα.
- Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα φέρτε σε βρασμό.
- Μόλις πάρουν μία βράση κλείστε το καπάκι και μόλις αρχίσει να βγαίνει ο ατμός χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε να ψηθούν για δύο ώρες περίπου.
- Στην συμβατική κατσαρόλα μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύετε για περίπου τέσσερις ώρες.
- Τα ρεβίθια πρέπει να είναι πολύ μαλακά για να έχει το χούμους μια καλή υφή.
- Ενώ τα ρεβίθια μαγειρεύονται μπορούμε να ετοιμάσουμε τα φαλάφελ.
- Στραγγίστε τα ρεβίθια για το φαλάφελ και προσθέστε τα στο μπλέντερ.
- Σε αυτό το ίδιο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά των φαλάφελ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μία μάζα.
- Πλάθουμε τα φαλάφελ είτε στρογγυλά ή όπως έκανα εγώ μακρόστενα για να ταιριάζουν καλύτερα με τις πίτες.
- Τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολλα και συνεχίστε να φτιάξετε το χούμους.
- Στραγγίστε τα ρεβίθια του χούμους κρατώντας ένα φλυτζάνι από το νερό τους, για να το προσθέσετε στο χούμους για να γίνει λείο.
- Σε ένα μπλέντερ προσθέστε όλα τα συστατικά του χούμους συν τα ζεστά ρεβίθια (θα πρέπει να είναι ζεστά) και χτυπήστε έως ότου γίνουν ένας πουρές.
- Ξεκινήστε προσθέτοντας το νερό από τα ρεβίθια ¼ φλιτζάνι κάθε φορά, έως ότου έχετε την υφή που σας αρέσει.
- Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλιτζάνι νερό.
- Αφήστε στην άκρη και τηγανίστε τα φαλάφελ.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε περίπου ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια/δυνατή φωτιά.
- Τοποθετούμε απαλά τα φαλάφελ και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφετί χρώμα.
- Πάρτε τις αραβικές πίτες, απλώστε λίγο χούμους, τοποθετήστε τα φαλάφελ και προσθέστε λίγο αγγούρι, ντομάτα και μαϊντανό.
- Τυλίξτε και σερβίρετε αμέσως.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/falafel-wraps/
3.3.3070