Μπαραζέκ
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Συριακή / Μέση Ανατολή
- 115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ. άχνη ζάχαρη
- 200 γρ. (+ 1 κ.σ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κ.σ. γάλα σε σκόνη
- 40 γρ. γάλα
- 100 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
- 100 έως 120 γρ. φιστίκια, χοντροκομμένα
- Περίπου ¼ φλ. μέλι
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
- Στο μίξερ προσθέστε το βούτυρο και την ζάχαρη και αναμίξτε στην μεσαία ταχύτητα για ένα λεπτό.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα σε σκόνη.
- Ρίξτε το αλεύρι στο μίγμα του βουτύρου/ζάχαρης και χτυπήστε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
- Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ.
- Αν δεν ξεκολλάει, μπορεί να χρειαστείτε την επιπλέον 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι.
- Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή που τα φτιάχνετε.
- Ανακατέψτε για ένα λεπτό ή δύο, και στη συνέχεια βγάλτε τη ζύμη από το μπολ.
- Αλευρώστε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σας μισό πόντο λεπτή.
- Με ένα καλουπάκι κόψτε στρογγυλά με διάμετρο 7 cm το κάθε ένα.
- Τοποθετήστε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
- Τοποθετήστε το χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.
- Προσθέστε μικρές στοίβες από τα φιστίκια περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού κάθε μία, αφήνοντας περίπου 7 cm απόσταση μεταξύ τους.
- Πάρτε ένα μπισκότο στο χέρι σας.
- Αλείψτε με το μέλι.
- Βάλτε στο πιάτο με το σουσάμι με τη μελωμένη πλευρά του προς το σουσάμι.
- Βγάλτε το και τοποθετήστε το πάνω από τη στοίβα με το φιστίκι με την πλευρά που είναι καθαρή.
- Πιέστε απαλά έτσι ώστε τα φιστίκια να κολλήσουν στη ζύμη.
- Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
- Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι οι πλευρές των μπισκότων να αρχίσουν να παίρνουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Συνταγή προσαρμογή από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/barazek/
3.3.3070