Φακές Πουρέ με Καλαμάρι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για τον Πουρέ Φακής
  • 1½ φλ. φακές
  • 4 φλ. νερό
  • ½ φλ. ντομάτα πουρέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
Για το Καλαμάρι
  • 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • Αλεύρι για να αλευρώσουμε το καλαμάρι
  • Ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ⅓ φλ. ξηρό λευκό κρασί ή ότι κρασί έχετε ανοιχτό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία και ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φακές, αφού τις πλύνετε.
  3. Σοτάρετε για ένα λεπτό και στη συνέχεια να προσθέσετε τα πάντα, εκτός από το αλάτι και το ⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  4. Όταν αρχίσει να βράζει, κλείστε το καπάκι και αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα.
  5. Ανοίξτε το καπάκι, αύξηστε τη θερμοκρασία σε μέτρια/υψηλή και προσθέστε το αλάτι και το ελαιόλαδο και βράστε για τρία λεπτά.
  6. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και βάλτε τα πάντα σε ένα μπλέντερ να γίνουν πουρές.
  7. Ρίξτε τον πουρέ πίσω στην κατσαρόλα και διατηρήστε τον ζεστό.
Για το Καλαμάρι
  1. Καθαρίστε το καλαμάρι καλά και αλευρώστε το.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε το σκόρδο και το καλαμάρι και σωτάρετε για μερικά λεπτά.
  3. Αλατίστε και βάλτε πιπέρι.
  4. Ρίξτε το κρασί και σοτάρετε για άλλα δύο λεπτά, μέχρι να πήξει κάπως.
  5. Βγάλτε από τη φωτιά.
  6. Σερβίρετε βάζοντας τον πουρέ με τις φακές και από πάνω τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/lentil-puree-with-squid/