Φωλιές Σφολιάτας με Κρέμα Βανίλιας και Καραμελωμένα Μήλα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
  • 10 στρογγυλά σφολιατάκια
Για την Κρέμα
  • 220 γρ. γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ¼ φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. + 1 κ.γ. κορν φλάουερ
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκος αυγού
  • ½ κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το Σιρόπι
  • 1 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρύφαλα
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τα Μήλα
  • 1 μεγάλο μήλο ή 2 μικρά, κομμένα σε φέτες
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ένα σφηνάκι κονιάκ
  • ¼ φλ. νερό
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Κρέμα
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι.
  2. Χτυπάμε με το σύρμα για να διαλύθουν όλα αυτά και ανοίγουμε την εστία στη μέτρια θερμοκρασία.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.
  4. Κόβουμε το λοβό της βανίλιας στη μέση και ξύνουμε για να βγει το εσωτερικό του.
  5. Το ρίχνουμε στην κρέμα μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  6. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τους κρόκους των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Για τα Σφολιατάκια
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C.
  2. Παίρνουμε ένα ταψί για μάφινς το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε τα σφολιατάκια κάνοντας φωλιές.
  3. Κόβουμε χαρτί ψησίματος σε τόσα κομμάτια όσα και τα σφολιατάκια μας, εν προκειμένω 10.
  4. Τα βάζουμε πάνω στα σφολιατάκια και τα γεμίζουμε με φακές ή φασόλια.
  5. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τις φακές και το χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για το Σιρόπι
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για περίπου 2 έως 3 λεπτά ή έως ότου η θερμοκρασία φθάνει σε 100°C.
  2. Βγάζουμε από τη φωτιά.
  3. Βάλτε κάθε ένα από τα σφολιατάκια στην κατσαρόλα με το σιρόπι για ένα λεπτό.
  4. Βγάλτε το έξω και βάλτε το σε μία σχάρα και αφήστε να στραγγίσει.
  5. Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα.
Για τα Μήλα
  1. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε τα μήλα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το νερό και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
  2. Προσθέτουμε το κονιάκ και είτε τα φλαμπάρουμε ή τα αφήνουμε να σωταριστούν για ένα λεπτό ή δύο.
Συναρμολόγηση
  1. Πάρτε το σφολιατάκι και προσθέστε μια φέτα του μήλου.
  2. Γεμίστε με την κρέμα και από πάνω γαρνίρετε με μια άλλη μια φέτα μήλου.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/puffy-nests-filled-with-vanilla-cream-and-apples/