Κιμαδόπιτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ορεκτικό, Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • Ένα πακέτο φύλλο κρούστας (εμένα η συσκευασία είχε 6 χοντρά φύλλα)
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 300 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (χρησιμοποίησα κονσέρβα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο μικρά, τριμμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 100 γρ τυρί Ένταμ, τριμμένο
  • Μια χούφτα πλιγούρι
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και να συνεχίστε να σοτάρετε.
  3. Ρίξτε τον κιμά και σοτάρετε για 3 λεπτά.
  4. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  5. Στη συνέχεια προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο τριμμένο, ζάχαρη και φύλλα δάφνης.
  6. Χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 50 λεπτά.
  7. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε το πλιγούρι και το τυρί και ανακατέψτε.
  8. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  9. Πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί 24cm X 35cm και λαδώστε το πολύ καλά.
  10. Μοιράστε τα φύλλα σε δύο παρτίδες.
  11. Βάλτε το πρώτο φύλλο και λαδώστε.
  12. Τοποθετήστε το επόμενο φύλλο.
  13. Λαδώστε και πάλι και προσθέστε το 3ο φύλλο.
  14. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσα τη γέμιση του κιμά δεδομένου ότι το πακέτο μου είχε 6 χοντρά φύλλα.
  15. Πάνω από τη γέμιση, προσθέστε το τέταρτο φύλλο και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με πριν.
  16. Αλείψτε με λάδι την επιφάνεια της πίτας και κόψτε σε κομμάτια.
  17. Βάλτε στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου και ψήστε για περίπου 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  18. Αφήστε τη να κρυώσει και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/ground-meat-pie-kimadopita/