Kοτόπουλο Shawarma με Πίτες ή σε Σουβλάκια
 
 
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο της Faith Gorsky An Edible Mosaic: Middle Eastern Fare with Extraordinary Flair, Εκδόσεις Tuttle Publishing; Νοεμ. 2012; reprinted with permission.
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Μέσης Ανατολής
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 μερίδα Shawarma μίγμα καρυκευμάτων
  • ½ φλ. (125 ml) γιαούρτι
  • 1½ κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα και δέρμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν και άλλο για το σωτάρισμα
  • 16 πίτες
Μίγμα καρυκευμάτων Shawarma
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό, αλεσμένος
  • ¾ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. ξερό τζίντζερ
  • ½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
  • ¼ κ.γ. Τριγωνέλλα (fenugreek)
  • ¼ κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
  • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κ.γ. τούρμερικ
  • 1/ 8 κ.γ. κόκκινο πιπέρι (cayenne) (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες σε ένα γουδί με ½ κ.γ. αλάτι
Για τη Σκορδο-μαγιονέζα
  • 2 μεγάλα ασπράδια αυγών ή 1 μεγάλο αυγό
  • λάδι 1 φλ. (250 ml)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. κρύο νερό
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προετοιμάστε το μίγμα μπαχαρικών Shawarma.
  2. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια τετράγωνα 5cmX5cm.
  3. Αναμείξτε το καρύκευμα με το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέστε το κοτόπουλο και αναμείξτε καλά.
  5. Καλύψτε με μεμβράνη και ψύξτε 2 έως 24 ώρες.
  6. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο, αφαιρέστε την πλεονάζουσα μαρινάδα και καρφώστε στις μεταλλικές σούβλες.
  7. Βάλτε τα στην ψησταριά και ψήστε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή σας. Στη δική μου έγιναν σε 30 λεπτά.
  8. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C και ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο εσωτερικό ενός μεγάλου ταψίου.
  9. Αφαιρέστε την πλεονάζουσα μαρινάδα από το κοτόπουλο με τα χέρια σας.
  10. Τακτοποιήστε το κοτόπουλο, σε μία στρώση και περιχύστε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
  11. Ψήστε (χωρίς σκέπαστρο) 1 ώρα, ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι μαγειρεμένο πλήρως.
  12. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το ταψί και κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
  13. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε πίσω στο ταψί που ψήθηκε για να απορροφήσει τους χυμούς.
  14. Πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι και καλύψτε με λάδι και βάλτε το σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις είναι ζεστό, προσθέστε το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες και σοτάρετέ το μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει (ίσως χρειαστεί να σοτάρετε το κοτόπουλο σε δύο ή τρεις παρτίδες έτσι ώστε το τηγάνι να μην είναι υπερπλήρες).
  15. Πάρτε τις πίτες και αλείψτε τις με τη σκόρδο- μαγιονέζα
  16. Προσθέστε μερικά κομμάτια από το κοτόπουλο οποιαδήποτε λαχανικά σας αρέσουν.
  17. Τυλίξτε το σαν σουβλάκι ή βάλτε και άλλη μια πίτα από πάνω και ψήστε τις μέχρι να ροδίσουν.
  18. Συνοδέψτε τα με τη σκορδο-μαγιονέζα και πατάτες τηγανιτές.
Για τη Σκορδο-μαγιονέζα
  1. Λιώστε το σκόρδο και το αλάτι στο γουδί μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
  2. Χτυπήστε ελαφρά μαζί με το σκόρδο το αυγό μέχρι να ενωθούν πλήρως.
  3. Αρχίστε να ρίχνετε το λάδι, σταγόνα σταγόνα στην αρχή πιο πολύ στη συνέχεια μέχρι και αυτό να ενσωματωθεί πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Μόλις έχετε προσθέσει το ½ φλ. Λάδι, αρχίστε να το εναλλάσετε με το χυμό λεμονιού και συνεχίστε την ανάμειξη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Προσθέστε το κρύο νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει το μίγμα κρεμώδες.
Notes/ Σημειώσεις
Με έντονα γράμματα είναι οι οδηγίες για το πως το έκανα εγώ στην ψησταριά που έχω.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/spiced-shawarma-chicken-wraps-or-skewers/