Μανιταρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Πίτα
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
- Δύο χειροποίητα φύλλα (η συνταγή ακολουθεί)
- 500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες χρησιμοποίησα δώδεκα τύποι single
- 1 πράσσο, κομμένο σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 250 γρ. ρεγκάτο
- 50 γρ. parmigiano reggiano
- ¼ φλ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ φλ.γάλα εβαπορέ
- ⅓ φλ. πλιγούρι
- Ένα μάτσο μαϊντανό
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 3 κ.σ. γάλα
- 8-10 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 2 κ.σ. ξύδι
- 100 ml χλιαρό νερό
- Αλάτι και πιπέρι
- Βάλτε τη μαγιά σε ένα μπολ, ρίξτε το νερό και αφήστε το να μείνει για 5 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ρίξτε το αλεύρι στο μπωλ του μίξερ.
- Κάντε μια τρύπα και ρίξτε το ελαιόλαδο και το αυγό.
- Προσθέστε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και το ξύδι.
- Προσθέστε τη μαγιά και το νερό και αρχίστε την ανάμειξη με το γάντζο.
- Αφήστε το να ανακατεύεται για περίπου 6 λεπτά.
- Αν δείτε ότι η ζύμη είναι πάρα πολύ σφιχτή, προσθέστε δύο κουταλάκια του νερού.
- Αν δείτε ότι η ζύμη είναι κολλώδης προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία μία και αφήστε το μίξερ να το ζυμώνει.
- Μετά από περίπου 10 λεπτά ζυμώματος η ζύμη πρέπει να είναι έτοιμη.
- Για να τη δοκιμάσετε, πιέστε με το δάχτυλό σας και κάνετε μια λακουβίτσα.
- Εάν η ζύμη επανέλθει τότε είναι έτοιμη.
- Εάν η λακουβίτσα παραμείνει, η ζύμη πρέπει να δουλευτεί λίγο περισσότερο.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη κάντε δύο μπάλες τη μία μεγαλύτερη από την άλλη.
- Η μεγαλύτερη θα χρησιμοποιηθεί για το φύλλο που θα είναι στο κάτω μέρος, ενώ η μικρότερη είναι για το πάνω φύλλο.
- Αφήστε τις να ξεκουραστούν σε ένα ζεστό περιβάλλον για περίπου 60 λεπτά.
- Ανοίξτε τους με ένα πλάστη, ένα κάθε φορά, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο που θα τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του φύλλου.
- Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, ας κάνουμε τη γέμιση.
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το πράσο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το κρασί και σωτάρετε μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το γάλα, το αλάτι, το μαϊντανό και το τυρί.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το πλιγούρι και το ένα αυγό.
- Πάρτε ένα ταψί 32 cmX24cm, λαδώστε και απλώστε το ένα φύλλο.
- Ρίξτε το μίγμα και σκεπάστε με το άλλο φύλλο.
- Κτυπήστε το άλλο αυγό και αλείψτε το φύλλο από πάνω έτσι ώστε να γίνει γυαλιστερό.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για 30 έως 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή για το φύλλο είναι προσαρμογή από τη Ντίνα Νικολάου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/mushroom-pie-with-homemade-phyllo/
3.2.1336