Μανιταρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Πίτα
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Γέμιση
  • Δύο χειροποίητα φύλλα (η συνταγή ακολουθεί)
  • 500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες χρησιμοποίησα δώδεκα τύποι single
  • 1 πράσσο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 250 γρ. ρεγκάτο
  • 50 γρ. parmigiano reggiano
  • ¼ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • ½ φλ.γάλα εβαπορέ
  • ⅓ φλ. πλιγούρι
  • Ένα μάτσο μαϊντανό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
Για τη ζύμη (για δύο φύλλα)
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 8-10 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • Αλάτι και πιπέρι
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη ζύμη
  1. Βάλτε τη μαγιά σε ένα μπολ, ρίξτε το νερό και αφήστε το να μείνει για 5 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, ρίξτε το αλεύρι στο μπωλ του μίξερ.
  3. Κάντε μια τρύπα και ρίξτε το ελαιόλαδο και το αυγό.
  4. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και το ξύδι.
  5. Προσθέστε τη μαγιά και το νερό και αρχίστε την ανάμειξη με το γάντζο.
  6. Αφήστε το να ανακατεύεται για περίπου 6 λεπτά.
  7. Αν δείτε ότι η ζύμη είναι πάρα πολύ σφιχτή, προσθέστε δύο κουταλάκια του νερού.
  8. Αν δείτε ότι η ζύμη είναι κολλώδης προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία μία και αφήστε το μίξερ να το ζυμώνει.
  9. Μετά από περίπου 10 λεπτά ζυμώματος η ζύμη πρέπει να είναι έτοιμη.
  10. Για να τη δοκιμάσετε, πιέστε με το δάχτυλό σας και κάνετε μια λακουβίτσα.
  11. Εάν η ζύμη επανέλθει τότε είναι έτοιμη.
  12. Εάν η λακουβίτσα παραμείνει, η ζύμη πρέπει να δουλευτεί λίγο περισσότερο.
  13. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη κάντε δύο μπάλες τη μία μεγαλύτερη από την άλλη.
  14. Η μεγαλύτερη θα χρησιμοποιηθεί για το φύλλο που θα είναι στο κάτω μέρος, ενώ η μικρότερη είναι για το πάνω φύλλο.
  15. Αφήστε τις να ξεκουραστούν σε ένα ζεστό περιβάλλον για περίπου 60 λεπτά.
  16. Ανοίξτε τους με ένα πλάστη, ένα κάθε φορά, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο που θα τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του φύλλου.
Για την Γέμιση
  1. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, ας κάνουμε τη γέμιση.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το πράσο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέστε το κρασί και σωτάρετε μέχρι να μειωθεί στο μισό.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το γάλα, το αλάτι, το μαϊντανό και το τυρί.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το πλιγούρι και το ένα αυγό.
  6. Πάρτε ένα ταψί 32 cmX24cm, λαδώστε και απλώστε το ένα φύλλο.
  7. Ρίξτε το μίγμα και σκεπάστε με το άλλο φύλλο.
  8. Κτυπήστε το άλλο αυγό και αλείψτε το φύλλο από πάνω έτσι ώστε να γίνει γυαλιστερό.
  9. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για 30 έως 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για το φύλλο είναι προσαρμογή από τη Ντίνα Νικολάου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/mushroom-pie-with-homemade-phyllo/